23. mar. 2014

Guldets mester...


I dag har jeg endelig fået en pensel i hånden.  Men det var kun for at lægge bolus på to forskellige ikonplader som skal vandforgyldes. En lille plade har vi lagt guldgrund på (oliebasis).


Hos Radoslav er det ikke hvilken som helst bolus = denne har vi selv lavet, for som han siger, så ved vi hvad der er i...

Så i vor bolus er der først et stykke helt tørt gulligt ler som har ligget i vand  natten over.
I morges når vi kom, blev vandet som ikke var opsuget av leret heldt fra. Nu blev der så rørt rundt i den fugtige lermasse til den var fuldstændig ensartet.

Næste skridt var så at komme en limblanding i.   Limblandngen består av 5 gr. granuleret gelantine opløst i 150 gr. vand. Dette er som at lave bearnaise.. en eller to dråber limblanding dryppes i leret og så røres der godt, 2 til 3 dråber lim og røres godt osv. osv. Det er meget vigtigt at der ikke kommes mere limblanding i ad gangen end nogle dråber, og at det er helt opløst i leret inden der kommes mere vand i.  Blandingen er klar til brug når en dråbe falder af penslen når den løftes...

For en sikkerheds skyld opløste vi lidt af blandingen i vand til det første lag, dette for at se om der var urenheder i blandingen,,, Det var der ikke, så nu  blev der efter 20 minutter lagt et lag med den ufortyndede blanding.   Den skal tørre til næste dag.Jeg har lagt bolus på to plader, en  ca. 20 x 25 og en noget mindre.  


På en tredje plade lagde vi kun guldgrund, på denne plade viste Radoslav mig hvordan man kan polere på guld lagt på med lim på oliebasis. Jeg må si det ser lovende ud, det er ikke som vandforgyldning, men ret så blankt efter at vi har poleret med agatsten, gennem plastfolie, altså ikke direkte på guldet. (se bildet herover)

På den største  ikon skal jeg male et udsnitt af Maria bebudelse (fejres meget passende den 25. marts) og på den mindre (om er olieforgyldt) vil jeg male Maria Magdalena.  De sidste lille plade er kun til mønstre osv.



Den forgyldningsteknik vi bruger hedder Sinaic guilding, dvs. det er den teknik der blev brugt på de fleste af de ikoner som hænger på st. Katharinaklostret på Sinai hvor Radoslav har boet en periode.

Og det er jo nogle af de ældste og smukkeste ikoner i verden... Mindre kan ikke gøre det!

Vi lavede også en lille prøve med sølvforgyldning med guldgrund, hvor vi lagde sølvet på efter  bare 10 minutter og polerede med viskelæder umiddelbart efter eller med agatsten over folie...
Det var hvis jeg havde travlt...
Radoslav er virkelig guldets mester...



I dag startede vi kl. 10 og arbejdede nonstop til kl. 15.00.

Jeg nyder turen hjem i det gode vejr...det tager ca. 40 minutter...


Ingen kommentarer: