24. mar. 2014

Forgyldningens mange hemmeligheder


En fantastisk start på dagen, jeg vågnede helt udhvilet, ingen forstyrrelser i nat..
Efter morgenmad gik jeg en tur kirken som ligger lige  i nærheden af mit hotel. Jeg elsker kirker.  Og speecielt kirker fyldt med ikoner, og duften af røgelse, og sangen... 

Jeg tændte mig et lys med  tak for endnu en dag og bad Helligånden vøre med mig hele dagen.....

Og så ud på min lille morgentur... 


Endelig da, skulle vi i gang med forgyldning.  Vandforgyldning.  Men aller først skulle de to plader slibes med sandpapir finhed 1000 hvis der nu var nogle små ujevnheder.


Alle remedier på plads.  de små "børster" har Radoslav lavet af egernhår, hår KUN fra halen.  De bruges til at løfte guldet fra puden. Vi lagde forsigtig et stykke guld på puden, og skar det i 4 dele.  

Løftet så en del med børsten, holdt det i venstre hånd, mens jeg lagde vand på med den anden hånd.
Ikke bare vand, en blanding af 1 del destilleret vand og 3 dele 90 % sprit + nogle dråber af limblandingen.
Så er det om at lave rolige men hurtige bevegelser...plasser guldet og straks der er kontakt løftes hurtig op.

Vi lavede først en lille prøveplade...
dvs. det er ikke hlet rigtigt.  Aller først lavede vi en prøveplade med imiteret guld... Og så den lille  prøveplade med rigtigt guld.Radoslav lagde de første stykker, og så var det min tur.  Forsigtig, forsigtig.


Først i morgen er denne plade klar til at blive poleret med agatstenen.

Så var det den store plades tur.  Jeg havde guld med jeg havde fået af en god ven.  Radoslav havde ikke set den slags før, dimensjonen tydede på russisk guld, og det var meget tykkere end det guld man vanligvis bruger til forgyldning.
Så vi  brugte en lidt anden teknik når  guldet skulle lægges.  Lagde det mellem to ark papir og klippet det i passende stykker.  Vi havde også en hel del mere lim i vandet...


Holde papirene med guldi mellem med venstre hånd, fugte  dele af pladen med vandblandingen og så lægge guldet forsigtig ned i den ene ende og forsiktig trekke papiret vekk...

Denne plade kan vi også først polere i morgen.  Dagens sidste opgave var at overføre motivet jeg skullle male på den tredie lille plade som var forgyldt med olieforgyldning.


Måske kan du se hvad jeg skal male...


Kl. 15 vandrede jeg hjem til mit lille hotel. Kom forbi dette skønne træ på vejen...


På vejen var jeg også indenom en butik med tilbud på sko... Der var et par jeg havde kik på allerede første dag.

De er nu mine.

Ingen kommentarer: