23. dec. 2014

Har dette været et anderledes år?På hvilken måde har dette år været anderledes end de foregående år mon?  Jeg ved det egentlig ikke, men de af dere som har prøvet at sejle med sejlbåt, kjenner kanskje fornemmelsen av at hejse sejl og slukke for hjælpemotoren når man er kommet ut av havnen. Den fornemmelsen har jeg hatt av året som nå snart får nytt navn.  Fornemmelsen av at tingene nærmest går av seg selv i stilhed - og jeg følger bare med uten anstrengelser.


Kursus hos Radoslav Hristov

I foråret har jeg været i Sofia, Bulgarien hos Radoslav Hristov og fået eneundervisning i forgyldning og specielt "Sinaitic gilding". Dvs. kunsten at male i ægtempera ovenpå guld i forskellige varianter. Radoslav er nok en af verdens førende ikonografer udi den kunst.  Hans ikoner er enestående! Jeg fik prøvet  at male ovenpå vandforgyldning

 
som her - ærkeenglen Gabriel.
 Dette giver et fantastisk flot resultat (hvis man altså mestrer forgyldningen OG det at male OG ridse)Det er helt sikker en metode jeg vil bruge fremover - jeg øver mig!
 

 
 og jeg malede Maria Magdalena oven på olieforgyldning.
 
Tur til Kreta
 
Tenk så heldig jeg er! I maj var jeg invitert til Kreta av en ikonkursdeltager fra Skien (Takk Tone Johnsen for din gjestfrihet)... Alle "damene" som nå jevnlig maler i Ragnhilds Englehus var invitert på en ukes ferie i Tones herlige hus på Kreta!  Vi  hadde den beste guide man kunne tenke sig - Tone tok os med til mange små avsidesliggende kapeller og kirker, vi fik sett ikoner i massevis, og vi fik badet og spist og også drukket god græsk vin. 
Og så fikk vi selvfølgelig også handlet litt inn i mellem... Et opphold som var godt både for kropp og sjel.
 
 
 
Udsigten fra Tones terasse
 
 
 
 
Meditationskursus

Jeg ble under et meditasjonskurs (tak Marie Ek Lipanovska) igjen minnet om at jeg jo kunne se meg være i det jeg ønsket for meg selv... og det har jeg været i siden.
 Det vidste jeg jo godt - havde bare glemt det igen!  Er det ikke utroligt?

Jeg kan avsløre at noe jeg gjerne ville skulle skje var at jeg kom ut til flere med mine ikoner og mine kurser.  Min produksjon er ganske stor og vårt hjem er fyldt av herlige ikoner som utstråler kjærlighet.

Udstilling i Vejby Kirke

Jeg blev i foråret inviteret til at udstille i Vejby kirke sammen med Eva Müller som maler "moderne" ikoner. Udstillingen varede fra slutningen af juni til midt i august. Det blev også en succes, mange besøgte udstillingen og jeg solge 3 af mine ikoner.

Min "samling" af ikoner er nu blevet betragtelig mindre. I år har jeg solgt 13 av mine ikoner - det ser jeg som en stor gave. Tak!

Ikonkursus på Færøerne

Et av årets højdepunkter var ikonkurset på Mykines på Færøerne, et kursus som varede en hel uke! Primus motor i hele det foretagendet har været Bjørk Gudmundsen (tak Bjørk).  Det hele blev arrangeret helt perfekt, fra madindkøb og indlogering til bestilling af helikopterbilletter.  Der blev grint usedvanlig meget og sunget endnu mere (tak Torfrid).

 
Fantastisk at få lov til at koncentrere sig om Kristus - intensivt i så mange dager. 
Kurset blev afsluttet med en lille udstilling i Mykines smukke kirke, hvor vi  lavede vor egen lille gudstjeneste (tak til Marit Holm Petersen) 
Og tak kære, skønne færøske kvinder for at det blev mulig. 
 
Ikonkurs i Halden
 
Igen i år ble det mulighet for et ikonkurs i Halden (tak Wenche Høidahl). Kurset strakte seg over 5 dager. 
Sølvi med sin Maria Magdalena
 
 
 
 Wenche, Marit, Lene og Kari
 
 Som "gammel" haldenser er det selvfølgelig specielt å få lov til å komme tilbake til min barndomsby!  Kurset ble avsluttet med en utstilling i Galleri WendA - det ble også en stor succes, både når det gjelder besøkende og og salg av ikoner! Jeg fikk hilst på  klassekammerater, gamle bekjendte og jeg mødte også nye ansigter. 
 
 
En ekstra stor glede var det for meg at vi fikk besøk af Ragnhild og Lisbeth fra Skien og representanter fra  Dragsmark Kirke hvor en av mine ikoner henger i kirkerummet. (takk Sven Alander).
 
Årets sidste kursus
 
 
Årets sidste kursus foregikk i november - fire ivrige ikonmalere ses her med hver sin ikon,  fra højre Ester med St. Silouan, Jan med Kristus, Lotte malede Anna med Maria og Kirsten med sin Ærkeenglen Gabriel.  For et herlig kursus - flotte resultater også!
 
Mit eget krybbespil 
 
I december måned har jeg hygget mig med at male Jesu fødsel.  Det har været så dejligt at have sådan en smuk ikon at se frem til hver eneste dag.  Små ansigter, englevinger, får og fløjtespiller, den gode hyrde og æsel og okse.  Oliventrær og blomster.  Der var rigeligt at tage fat på.
Men nu er ikonen ved at være færdig.  I aften lægger jeg sidste hånd på mit værk.
 
 
 
Og med dette ønsker jeg  alle en lys og glædelig jul
og et nyt år som fortsat fyldes med fred og kærlighed til os alle.
 
Anne-Marie

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg modtager med glæde dine kommentarer!