13. maj 2013

Træt af at male Maria

Ikoner hører til i den ortodokse kirke, hvor de er en vigtig del af kirkens liturgi.

Fra "Marias hymne" af Birthe Andersen:

"Det ortodokse billede er en åbenbaring, et vindue til den hinsidige verden, som Guds forvandlingslys bruger til at komme til stede og nyskabe det menneske, der ser. Den ortodokse kirke har tre ligestillede autoriteter: Bibelen, traditionen og billedet - ikonen. Protestanterne har alene Guds ord i Bibelen som autoritet.

En ikon er skabt i den spænding, at billedet ikke skal ligne den menneskelige verden, men den guddommelige.  Samtidig skal billedet afspejle den afstand, der består i, at det ikke kan afbilde Gud - ikonen kan gøre Guds verden nærværende, og den kan kun repræsentere Guds verden i menneskeheden"

Smukt skrevet, og jeg mærker sandheden i ordene.  Ikoner minder mig om noget. Noget det så ud til at jeg havde glemt.

De minder mig om Guds kærlighed, og gør Gud nærværende, både i mit arbejd med at male ikoner, men også ved undervisningen i ikonmaling. Det giver mig styrke at jeg er omgivet af mine ikoner, både de færdige , og ikoner undervejs.

Nu er jeg ved at male en ny Maria, en Maria som er klædt i mine absolutte yndlingsfarver, forskellige nuancer af blå som går over i lilla...Jeg ved ikke helt hvordan det er gået til, sådan skulle hun bare være.

Nej, jeg bliver ALDRIG træt af at male Maria...  Heldigvis.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg modtager med glæde dine kommentarer!